Kék háttérrel

 

Görög ételek és italok

 

Ez a menüpont lesz az egyik kedvenced! Görögország ugyanis egyet jelent a csodálatos ízek világával is. Ha valaki hazatér a görög nyaralásból, az elsők közt idézi fel a tipikus ízeket, illatokat. Az olívaolaj, a friss zöldségek, a speciális fűszerekkel készült húsételek mind-mind a görög konyha sajátja. Ha valaki már nem először utazik Hellászba, bizonyosan egy gasztronómiai ámokfutással kezdi meg nyaralását. Íme egy kis ízelítő Göröghon étkeiből:

 

Reggeli vagy előétel

 

Tzatziki

Joghurtból készül, apróra vágott uborka, fokhagyma és olívaolaj hozzá¬adásával, egy kis sóval ízesítve. Sűrű, krémszerű, nagyon finom étel. Zsemlével vagy barna kenyérrel, paradicsommal és egy pohár kakaóval fogyasztva kitűnő reggeli. Tavernákban néhol bizonyos húsételek mellé köretként is adják.

 

Melidzano saláta (szaláta)

Padlizsánból készül, cseppnyi ecettel, kevés olívaolajjal ízesítve és péppé darálva. Fogyasztása hasonló a tzatzikiéhoz. Reggelire az igazi, zsemlére kenve, egy pohár tejjel.

 

Omléta

Aki a tojásrántotta feltétlen híve, nem csalódik, ha kedvenc tavernájában egy omlettet rendel. Az omléta általában 4 tojásból készül, édes hagymával, apró kockákra vágott sonkával, csipetnyi oregánóval ízesítve. Az omlett mellé vajat és pirítóst szolgálnak fel. Ha elfogyaszt egy ilyen energia- és koleszterinbombát, könnyedén végiggyalogolja a Szamaria-hasadékot.

 

Főételek

 

Levesek

A görög konyha nem bővelkedik a levesekben, de néhányat megismerhet közülük, főleg a tengerparti tavernákban. A mi ízlésünk más. A sűrű, nehéz bab- vagy gulyásleveshez szokott magyar embernek furcsa a híg, könnyű és mindig ecettel vagy citrommal savanykássá tett leves. Megkóstolni azért érdemes némelyiket.

 

Ávgolemóno

Rizsből készült leves sok tojással és még több citromlével. Tálaláskor hat citromkarikát tesznek a tál mellé, ha nem volna elég savanyú a leveske.

 

Manitáró szúpa (soup)

Egy igazán finom leves, melyet bátran ajánlok. Gombafejekből készült elég sűrű krémleves, petrezselyemmel ízesítve. A gombákat krumplival, hagymával és sárgarépával megfőzik, turmixgéppel péppé darálják, tetejére friss petrezselyemzöldet és oregánót aprítanak, cseppnyi joghurttal tálalják.

 

Kotószúpa avgolemóno

Hasonló a mi tyúkhúslevesünkhöz. Csirkéből készül, sok sárgarépával, zeller-el, és kevés rizs is kerül bele. A leves tálalásakor egy kis csészében tányérunk mellé teszik az elmaradhatatlan tojásos-citromos öntetet is. Szerencsénkre nem öntik bele - úgy gondolom, jobb, ha Ön sem teszi.

Húsételek

 

Szuvláki (souvlaki)

Nemzeti eledel, a külföldi és magyar turisták első számú kedvence. A magyar rablóhúshoz hasonló, kitűnő étel. Pálcára vagy acéltűre felfűzött hús-, hagyma- és paprikakockák sorakoznak szorosan egymás mellett. Olívaolaj-al megkenve faszéntűzre teszik, és ropogósra sütik. Sült burgonya körettel tálalják. Sajnos a tengerparti nagy üdülőhelyeken - a turistákra való tekintettel - a szuvlákit már disznóhúsból készítik, de az igazi görög szuvláki bárányból (apo to arní) készül. Ez sokkal finomabb, mint a sertésből készült. Néhány tavernába szerencsére újra visszahozták a bárányt, és az étlapon már kétféle húsból választhat a vendég.

 

Sztifádo

A krétaiak legnépszerűbb étele. Kis cserépedényben tálalják, mindig nagyon forrón. A marha- vagy borjúhúst kockákra vágják, apró hagymafejek¬kel együtt párolják, majd egy fűszerezett, olívaolajjal, kevés paradicsommal és fehérborral készült mártással leöntik. Tálalás előtt egy kis cseréptálba szedik, és öt percre forró sütőbe kerül. Köret nem való hozzá, de kenyeret és salátát célszerű fogyasztani mellé, mert nem könnyű, de nagyon finom étel.

 

Keftedesz

A magyarok egyszerűen fasírtnak nevezik. Sertésből {hírínó) vagy bárány-ból (arní) készült húsgombócok nagyon ízesen fűszerezve. Nem sajnálják belőle a fokhagymát sem, végül az oreganó adja meg az igazi görög ízét. Szintén sült burgonya a köret, de a falvakban zöldsalátával fogyasztják. A tavernákban természetesen választhatunk a köretek közül, és a keftedesz-hez a saláta jobban illik.

 

Paidákia (pedákia)

Egy hatalmas borjúbordát - a falvakban báránybordát - olívaolajjal meg¬kennek, oregánóval bőven meghintik, és roston ropogósra sütik. Sült burgonyával, néhol salátával tálalják. Népszerű, finom étel.

 

Muszakász (mousaka)

Nem más, mint rakott padlizsán. Darált húst, padlizsánszeleteket egy tepsiben rétegenként egymásra helyeznek, majd fehér besamelmártással leöntik. Ezután a sütőbe kerül, ahol addig marad, amíg a teteje ropogós nem lesz. Tálaláskor nagy kockákra vágják, és még forrón teszik a vendég elé. Köret nem való mellé. A műszakát készítik hús nélkül is, csak padlizsánból a vegetáriánus vendégek részére.

 

Gírosz

Az utcákon lépten-nyomon kapható. Egy lángoshoz hasonló kenyértésztából tölcsért formáznak, és abba gyömöszölik a hatalmas hústömbről lefarigcsált darabkákat, majd egy kis salátával megszórva, ketchuppel leöntve, szalvétába tekerve adják a kezünkbe. A gírosz úgy készül, hogy száz szelet bárányhúst egy nagy nyársra húznak úgy, hogy a hússzeletek közé fokhagymát és fű¬szereket tesznek. Amikor megtelt a hatvancentis nyárs, akkor függőlegesen elhelyezik a speciális grillsütő közepén, és még egyszer megkenik olívaolajos, fokhagymás páccal, majd elindítják a berendezést. A vastag húshegy lassan körbeforog, és egyenletesen sülni kezd. A már átsült húst késsel lefaragják, hogy az alatta lévő rétegeket is érje a forróság. A tavernákban sült burgonyával, tzatzikivel vagy zöldsalátával tálalják.

 

Pasztíszia (pastitsio)

A műszakához hasonló étel. Főtt makarónit, darált és fűszerezett marhahúsból készült szószt rétegekben egymásra helyeznek. Az utolsó réteg tetejét besamel mártással leöntik, majd sok sajtot reszelnek rá. Az egészet forró sütő-ben pirosra sütik. Tálaláskor nagy kockákra vágják. Köret vagy saláta nem illik hozzá, de kevés ketchuppel ízesíthetjük.

 

Dolmadákia

Darált bárányhúst és főtt rizst jól megfűszereznek és összegyúrnak, majd kis rudacskákat formáznak belőle, és leforrázott szőlőlevélbe csavarják. Párolás után sült burgonyával tálalják. Paradicsomsaláta illik hozzá.

 

Dolmádesz láhanó

Ugyanaz, mint a dolmadákia, de a szőlőlevél helyett káposztalevélbe tekerik a rudacskákat, és tálaláskor egy joghurtból és fehérborból álló szósszal meg¬locsolják. Köret nélkül, kenyérrel fogyaszthatják.

 

Kotópulo lemóno

A csirkét nagyon sokféle módon készítik el a rodoszi szakácsok. A citromos csirke az egyik legfinomabb. A citrommal és fűszerekkel pácolt csirkét ropogós pirosra sütik, majd tálalás előtt saját levével meglocsolják, és citromkarikákat tesznek rá. Rizs és saláta illik hozzá.

 

Kotópulo kokkino

Szó szerint vörös csirkét jelent. Ez nem más, mint a nálunk is népszerű grillcsirke. Annyiban tér el a miénktől, hogy oregánóval bőven meghintik, tálaláskor sok zöldsalátát adnak mellé és természetesen egy citromot is.

 

Halételek

 

Kalamária

A bundában sült tintahal. A legnépszerűbb halétel mind a helyiek, mind a turisták körében. A megtisztított tintahalakat karikákra vágják, majd lisztből és tojásból készült bundát kap. Forró olívaolajban kisütik. Általában sült burgonyával tálalják, de a horiátiki szálat illik hozzá a legjobban.

 

Szkífiasz

A híres kardhal. Az étlapokon swordfish néven található. A hatalmas - nem ritkán kétszáz kilós - halból vastag, szálkamentes szeleteket vágnak le. Olívaolajból, fűszerekből és citromléből álló pácban áztatják, majd oregánóval meghintve roston ropogósra sütik. A turistáknak az elmaradhatatlan sült burgonya jár hozzá, de az igazi köret egy nagy tál görögsaláta.

 

Barbunia

A legjobb ízű és a legdrágább hal a vörös márna. A tavernák étlapján nem mindig szerepel, mert nehezen beszerezhető, ritka halfajta. Többféle módon készítik, de a roston sütött hal a legfinomabb. Chaniában salátával és egy pohárka száraz fehérborral tálalják.

 

Htapodákia (Oktapodi)

Vagyis a nyolckarú polip. Nagyon finom, a tenger gyümölcseinek királya. Sokan idegenkednek tőle, mert nem a legszebb élőlény, de a tányérunkon már sokkal jobban mutat. A polip karjait sütve készítik el, és sok zöldsalátával, sült burgonyával tálalják. Bár a húsa nem olyan puha, a polip kifejezetten halízű. Nem kell tehát aggódnia annak, aki attól tart, hogy valami rossz, ehetetlen ételt rendelt. A tavernák a fejlettebb példányokat szerzik be. A tenyésztett, kicsi - hat-nyolc centis  állatokból konzervet készítenek, melyet minden kis boltban megvásárolhat. A paradicsomos oktapodi a legjobb. Vacsorára puha fehér kenyérrel és paprikával mennyei eledel.

 

Saláták

 

Horiátiki szaláta, Greek-salat (falusi saláta)

Fogalom a görög konyhaművészetben. Ez a legnépszerűbb és a legfinomabb saláta, melyet a görögök és turisták egyaránt nagyon szívesen fogyasztanak. Sokan köretként az unalmas sült krumpli helyett rendelik, néhány húsételhez pedig csak ez a saláta illik. A horiátiki kockára vágott uborkából, kevés hagymából, paradicsomszeletekből, igazi görög vastag húsú paprikából és apróra vágott fejessalátából áll. A zöldségek tetejére kerül az olajbogyó és egy nagy darab feta sajt oreganóval megszórva. Fogyasztáskor kevés szőlőecettel és olívaolajjal meglocsoljuk. A tavernákban minden asztalon ott áll kis üvegekben az ecet {xidí) és az olaj. Az első horiátiki fogyasztásakor a saláta meglocsolását óvatosan végezzük, mert a túl sok ecettel vagy olajjal elronthatjuk. Inkább többször kevesebbet öntsünk rá, hogy az íze finom legyen. A görögök - főleg az idősebbek - és a fogyókúrázó turisták közül sokan a horiatikit fogyasztják vacsorára. Egy tál saláta és egy szelet kenyér valóban könnyű, tápláló és igen ízletes vacsora.

 

Domáto szaláta (Tomato salad)

Nem más, mint az egyszerű paradicsomsaláta. A karikákra vágott paradicsomot felaprított póréhagymával hintik meg. Fogyasztás előtt locsoljuk meg szőlőecettel és olívaolajjal.

 

Chef salad

A turistáknak találták ki. Tulajdonképpen azonos a horiátikiuel, de ezt a salátát leöntik egy - nálunk is ismert - ezer sziget" nevű öntettel. Krétai ember soha sem enne ilyet.

 

Phaszólia szaláta

A nevezetes babsaláta. Az Alföldön, Örkény környékén nevezik a babot paszulynak. A bab nevének különös hasonlósága elgondolkodtató. (Hozzánk szláv közvetítéssel jutott el.) A görög babsaláta persze nem tud erről, viszont nagyon jó ízű, de elég nehéz étel. A puhára párolt, nagyszemű babot citromos és fűszerezett pácléből emelik ki tálaláskor. Hagymakarikákkal, petrezselyemzölddel díszítik. Fogyasztás előtt egy cseppnyi olívaolajat tegyünk rá.

 

Gyümölcsök

Kréta a mézédes gyümölcsök hazája. A sok napfény zamatosra érleli a különféle fajtájú és ízletes termést. Európában egyedül Krétán terem banán, és bár jóval kisebb méretű mint trópusi testvérei, az íze és a zamata kiváló.

 

Karpuzi

A görögdinnye. Hatalmas, mézédes és nagyon olcsó. A dinnye meglékelése ismeretlen, nem is értenék, ha ezt kérnénk a piacon.

 

Pepóni

A sárgadinnye. A rögbilabdához hasonlít, mindkét vége hegyes. Természetesen mézédes, és szintén nem drága.

 

Sztafíli

A szőlő. Mag nélküli fajtái is kaphatók. A mi ízlésünknek már túlságosan is édes. A hosszúkás szemű, nagy fürtök súlya néha két kiló.

 

Nektarína

Vagy ahogy mi ismerjük: a nektarin. Hatalmas, édes, és olyan zamatos, amilyet itthon magyar ember soha nem kóstolt még. Az ára is magas, de pár szemet feltétlenül érdemes megkóstolnia, akárcsak a szintén hatalmas és mézédes őszibarackból, a rodákinóból.

 

Szíko

Ez a lila színű, nagyon jó ízű füge az egész mediterránumban a legelterjedtebb gyümölcs. Szinte mindenütt, így az utak szélén is megél ez az igénytelen fa, melyről bárhol szakíthatunk fügét. A boltokban kapható nemesített gyümölcs nagyobb és zamatosabb, mint útszéli rokona.

 

Tészták, édességek

 

Tiropíta

A rétestésztából készült piták közül a legkeresettebb. A leveles tésztába juhtúrót raknak, egy csipet kaporral megszórják, majd háromszög alakúra hajtogatják és megsütik. A piták mindegyike olajos tapintású a tészta magas vajtartalma miatt.

 

Szpanákopíta

A fenti tésztában a túró helyett főtt és fűszerezett spenót van. Különösen hangzik, de nagyon finom, és egyáltalán nem szokatlan ízű.

 

Angináreszpíta

A már ismert tészta articsókával és dióval töltve. Különös ízű, de finom. A pitákat reggelire kávéval, kakaóval jó fogyasztani, de városnézés közben, ha megéhezett, bárhol kaphat pitát, melyet melegen tartott pultból árulnak

 

Baklavász (Baklava)

Török eredetű édesség. Szintén rétestészta, amelyet mandulával, dióval és mézzel töltenek meg. A magyar ízlésnek a baklava és a többi görög sütemény is émelyítően édes. Ennek oka, hogy a tészták töltelékét - amely sok mézzel készül - még bőven megszórják porcukorral is.

 

Galaktobúriko

A krétai krémes. Küllemre hasonló a mi krémesünkhöz, de ha megkóstoljuk, rögtön megfogadjuk, hogy soha többé nem eszünk édességet. A galaktobúriko ragad a rengeteg méztől és vastagon porcukros is. Jobb elkerülni.

 

Kataifi

Ez a sütemény az, amelyet viszont érdemes megkóstolnunk. Küllemre egy kupac cérnametélthez hasonlít. Dióval, mandulával töltik, de kapható bú-zacsírás változatban is. A mézbe kevert búzacsírának az élettani szerepe igen elismert.

 

Lukumádesz

Ezzel a sütivel biztosan találkozni fog. A strandokon félóránként jönnek a friss lukumádeszt kínáló árusok, de az üdülőhelyek boltjaiban is mindenütt kapható. A mi fánkunkhoz hasonló, talán egy kicsit édesebb a méz miatt. A közepén lévő lyukon keresztül egy farúdra fűzik és így árusítják. Csokis és vaníliás változata is létezik

 

Kalitszuná tiganítesz

Végre egy tészta, amelyik nem édes. A sós tésztába sajtot reszelnek, majd sarkait felhajtva összenyomják és szép pirosra sütik. A ropogós, sajtos süteményt teához kínálják.

 

Págoto

A fagylalt. Rodoszon és Koszon hatalmas választékot talál fagylaltokból, jégkrémekből. A tölcséres kiszolgálás mellett minden kafetériában óriási a kínálat a fantáziadús fagylaltkölteményekből. Nagyon szépek, ezért mindenütt színes fotókkal illusztrálják az étlapon. A fagylalton kívül gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel, különféle színes likőrökkel gazdagítják. Felszolgálás előtt zászlócskákkal, ernyőkkel és csillagszóróval díszítik fel. A jégkrémek a gyerekek kedvencei. Mindenütt kaphatók, a választék igen nagy. A görög Evgán és Deltán kívül az összes világcég termékei is kaphatók.

 

Üdítők, borok, sörök és a kávé

 

Hímosz portokáliu

Ez a friss narancsból készült italt sokat emlegettem már. A nagy melegben a legjobb hűsítő, igaz, elég drága. Mintegy fél kiló narancsot facsarnak ki egy nagy, hosszúkás pohárba, sok jeget tesznek hozzá, és vastag szívószállal szolgálják fel. Kiváló. A hímosz mellett megtalálható az összes ismert üdítő a Colától a Fantáig, kapható többféle szénsavas ásványvíz, melynek szóda (soda) a neve. Ezek közül a dobozos Tuborg Soda a legjobb.

 

Bíra

Vagyis: a sör. A görög szigeteken, a sör fogyasztása a turizmus következménye. A hagyományosan borfogyasztó Görögországban lassan, de biztosan nő a sörfogyasztás. Néhány görög gyártású sör mellett ott vannak a nagy hírű német és egyéb világmárkák az Amsteltől a Guinnessig. Az utcákon, a kis üzletek ajtaja előtt hatalmas hűtők állnak, ahol rendkívüli a dobozos sörök választéka. A hűtőből bátran vegye ki a kiválasztott italt, amelyet a boltban kell kifizetnie.

 

Úzó (Ouzo)

A nevezetes ánizsos pálinka. Az egész Balkánon és a mediterrán térségben fogyasztják különböző néven {masztika, anaiscaua). Krétán aperitifként isszák, hidegen és tisztán. A turistáknak gyakran kínálják jégkockával és vízzel. Az íze különös. Vagy nagyon ízlik, vagy nagyon nem, köztes vélemény nincs.

 

Metaxa

Görögország leghíresebb konyakja. Nagyon finom, de az öt-hétcsillagos fajtái igen drágák. Többféle görög konyakmárka kapható, de minőségben elmaradnak a Metaxától.

 

Kraszi

A bor. Számtalan faja kapható. A nagy választék ellenére nincs nagy minőségi különbség közöttük. Valamennyi kiváló és jó minőségű. Kréta szigetén, de mindenütt az országban ismeretlen fogalom a silány minőségű, szőlőt sohasem látott a "kannás bor", amellyel nálunk elárasztották az országot. Görögországban szentségtörés lenne rossz bort forgalomba hozni, ráadásul nagyon szigorú bortörvény írja elő a termelés és palackozás szabályait.

A görögök legnépszerűbb bora a i.szent" Retszina. Ezt a fehérbort gyantával érlelik, és ettől finom festékhígító íze lesz. Egyszer érdemes megkóstolni, de a borivó embernek örökre elmegy a kedve tőle. Bátran ajánlom viszont a kiváló fehér {aszpro) és a vörös (kokkino) borokat. Mindegyik kitűnő minőségű, és a magyar ember ízléséhez is közel áll. A fehér borok közül a Santa Heléna és az édesebb Pallíni, a vörösborok sokasága között a Santa Laura, a száraz Athos és Minős, az édes Bacchus a népszerű. A híres Boutari és Tsantsali márka legjobbjai a San-toríni, a Naussa és a Boutari Rosé.

Szinte lehetetlen felsorolni a megkóstolásra érdemes borokat. A marketek polcai zsúfolásig teltek mindenfajta borral. A választás nehéz. A magyar turisták úgy oldják meg ezt a problémát, hogy a csoport tagjai közül mindenki másfajta bort vásárol. Az esti vidám kóstolgatás során azután kiderül, melyik a legmegfelelőbb az ízlésünknek.

 

Káfesz

Ezzel a kávéfajtával nem találkozik a turista. Sűrű, zaccos és nagyon édes ital, a törökök uralmának egyik emléke. Az idősebb görögök ezt a kávét isszák, de a fiatalok már átvették a Cappuccinó és a Nescafé imádatát. Ha mégis szeretné kipróbálni a káfeszt, akkor egy olyan kafeníonba térjen be, ahová a helyi lakosság jár. Háromféle kávé kapható: a vari glikó, a nagyon édes a metrió, a közepes és a szketó, a cukor nélküli. A mindenütt kapható Nescafé és a Cappuccinó ízre, küllemre ugyanolyan, mint nálunk.

 

Frappé (Frappe)

A jeges kávé. A külföldiek és a helyi lakosok között egyaránt a legkeresettebb ital. Egy kiskanálnyi nescafét tesznek egy kortynyi hideg vízbe és egy merülő-mixer segítségével felhabosítják, majd hideg vízzel a hosszú pohár kétharmadáig felöntik. Sok jégkocka kerül bele, végül kevés tejjel ízesítik. Kérhetjük cukorral vagy anélkül is. Kellemes hűsítő ital, napjában többet is fogyaszthatunk belőle.